FCI standard Nr.163.

standard

Származási hely: Nagy-Britannia
Hasznosítás: nyomkövető kutya
FCI osztályba sorolás: VI. fajtacsoport-nyomkövető kutyák és rokon fajták
                                            1.3 szekció-kisméretű kutyák munkavizsgával

ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS
Rövidlábú, figyelemreméltó tömeggel és számos kiváló tulajdonsággal rendelkező kutyafajta. Bizonyos mennyiségű laza bőr megléte kívánatos.

JELLEMZŐI
Régi vérvonalakból származó, megbízható orral vadászó falkakutya. Hangja mély, melodikus, terepen nagy erőfeszítésekre és kitartó munkára képes.

TEMPERAMENTUM
Nyugodt, soha nem agresszív vagy félénk.

FEJ ÉS KOPONYA
A koponya boltozatos, enyhe stoppal (arcorri hajlás) és kiemelkedő nyakszirtcsonttal. Közepesen széles, szélessége a fang felé fokozatosan csökken. Az orrhát vonala csaknem párhuzamos a koponyáéval és hossza kissé meghaladja a stop és a nyakszirtcsont közötti távolságot. A fang általános megjelenése száraz, de nem hegyes. A homlokon és pofán csak mérsékelt ráncképződés fordulhat elő, de a fejbőrnek annyira lazának kell lennie, hogy ráncolódjék, amikor a fej lehajlik, vagy előrehúzódik. A felső ajkak jóval átfedik az alsókat.

ORRTÜKÖR
Teljesen fekete, kivéve a világos színű kutyákat, amelyeknél lehet barna vagy májszínű. Nagy és jól nyitott orrlyukak, melyek kicsit túlérnek az ajkakon.

SZEMEK
Rombusz alakúak, nem kidülledőek, de nem is túl mélyen ülőek. Sötétek, de világos kutyáknál elfogadott más árnyalat is, a középbarnáig. Nyugodt és komoly tekintet. A pislogóhártya rózsaszínje látható, de nem túlzottan. A világos, vagy sárga szem nem kívánatos.

FÜLEK
Alacsonyan, pontosan a szem vonala alatt tűzöttek. Hosszúak, de nem túlzottan. Elérnek egy megfelelő hosszúságú fang végéig. Egész hosszukban vékonyak és befelé csavarodnak. Nagyon hajlékonyak, tapintásuk bársonyos.

FOGAZAT
Erős állkapocs, tökéletes, rendezett ollós harapással, melynél a felső metszőfogak szorosan zárnak az alsókkal és merőlegesen állnak az állcsontban.

NYAK
Izmos, jól ívelt és meglehetősen hosszú, kifejezett, de semmiképpen nem túlzott nyaklebernyeggel.

MELLSŐ VÉGTAG
A lapockák jól dőlten fekszenek. A vállak nem túl nehezek. Rövid, erős csontozatú elülső lábak. A lábközép redőzött. A könyökök szorosan a test oldalához simulnak, sem befelé, sem kifelé nem fordulnak. Az alkar kissé a test alá állított, de nem akadályozhatja a kutya szabad mozgását, mint ahogy a mellső lábak állásban vagy mozgásban történő érintkezése sem. Az elő mell elölnézetből pontosan beillik az alkarok képezte hajlatba.
Az előrebicsakló lábtő súlyos hiba.

TEST
Hosszú és egészében mély, kifejezett mellcsonttal. A mellkas nem lehet sem szűk, sem aránytalanul mély. A bordák jól íveltek, messze visszanyúlóak bármilyen deformáció nélkül. Meglehetősen széles, egyenes hát. A mar és csípőcsont megközelítőleg ugyanolyan magasságban helyezkedik el, bár az ágyék kissé ívelt lehet. A hát a mar és csípő között nem lehet aránytalanul hosszú.

HÁTULSÓ VÉGTAG
Rendkívül izmos, hátulról nézve csaknem gömbölyű, nagyon jó szögellésekkel. A csánk mélyen helyeződik, a hátulsó lábközép kisé aláállított, de sem befelé, sem kifelé nem fordulhat. A hátulsó lábközépen illetve a csánkon ráncképződés előfordulhat.

MANCSOK
Masszívak, vastag talppárnákkal. Az elülső mancsok egyenesen előre vagy enyhén kifelé fordulnak. A kutya minden esetben akkor áll tökéletesen és szabályosan, ha súlya egyenletesen oszlik meg a lábujjakon és a talppárnákon, úgy, hogy lábnyomai egy nagy kutya lábnyomainak benyomását keltik.

FAROK
Meglehetősen hosszú, jól tűzött. A tövénél erős, a hegye felé fokozatosan vékonyodik. Mozgásban, kardalakban enyhén felfelé tartva hordja. Nem kunkorodhat, vagy hajolhat a hát fölé.

MOZGÁS
A legfontosabb. Puhán gördülékeny. Elöl messze kinyúló lépések, hátul erőteljes tolóerő. A térd és a csánkízület mozgásban soha nem tűnhet merevnek és az ujjak, nem súrolhatják a talajt.

SZŐRZET
Sima, rövid és sűrű nem túl finom. Tiszta körvonalak, zászlózottság nélkül. A hosszú, lágy szőrzet valamint a zászlózottság nem kívánatos.

SZÍN
Általában fekete-fehér-cser (tricolor) vagy sárga-fehér (bicolor), de bármilyen elismert kopószín elfogadott.

MÉRET
Marmagasság: 33-38cm.

HIBÁK
Bármely eltérés a fentiektől hibának minősül és a hiba súlyától függően, a hiba mértékével arányosan ítélendő meg.

MEGJEGYZÉS
A kanoknak két, láthatóan normál fejlettségű, a herezacskóban elhelyezkedő herével kell rendelkezniük.